Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora

Što znači 30x60 binokularni? Kako odrediti višestrukost dalekozora

U naše vrijeme, tko želi kupiti visokokvalitetni moderan dalekovoda puno mogućnosti. Izbor raznih opreme svjetskih proizvođača neobično je velik, uključujući i online trgovine. No, najbolje je odabrati onaj koji će vam odgovarati za tehničke parametre i istodobno dogovoriti cijenu.

Ovaj je uređaj prilično složen u tehničkim terminima, a prosječnom potrošaču ponekad je teško razumjeti njegove karakteristike. Na primjer, što znači "dalekozor 30x60"? Pokušajmo saznati.

Što znači 30x60 binokularni? Kako odrediti višestrukost dalekozora

Koji su dalekozori

Pri odabiru proizvoda odlučite koji je pristup dostatan za promatranje, bez obzira koristite li uređaj ne samo u jakom svjetlu, već iu sutonu, hoćete li biti zadovoljni svjetlom verzijom s kojom je moguće dugoročno promatranje ? Na istom dalekozoru 30x60 recenzija može se razlikovati ovisno o potrebama vlasnika.

Stoga je važno odlučiti što točno kupujete ovaj uređaj i kojim ćete ga uvjetima koristiti.

Dalekozori mogu biti kazališni i vojni, pomorski ili noćni vid i mali kompaktni - za one prisutne na stadionu tijekom natjecanja. Ili, naprotiv, velika, namijenjena promatranju astronoma. Svaka vrsta ima svoje osobine. Ponekad se znatno razlikuju. Da bismo napravili dobar izbor, upoznat ćemo se s glavnim.

Što je mnoštvo?

To je jedna od najvažnijih značajki takvog uređaja kao i dalekozor. Mnogostrukost nam govori o mogućnosti povećanja okoliša. Ako, na primjer, njegov eksponent iznosi 8, tada će u maksimalnoj aproksimaciji promatrani objekt biti promatran na udaljenosti 8 puta manji od onoga na kojem je zapravo.

Nastojati kupiti uređaj s maksimalnom mogućom mnoštvom je nerazuman. Taj se pokazatelj treba povezati s okolnostima i mjestom korištenja dalekozora. Za promatranje na terenu, uobičajeno je koristiti tehniku ​​s brojevima od 6 do 8. Uvećanje dalekozora iznosi 8-10 puta ograničenje, pri čemu se može promatrati iz ruku. Ako je veći, podrhtavanje, ojačano istom optikom, spriječit će ga.

Dalekozori s značajnim povećanjem (od 15-20 puta) koriste se u kompletu s tronoškom, koji je pričvršćen s posebnim adapterom ili adapterom. Velika težina i dimenzije nemaju dugo ležaj i u većini slučajeva nisu potrebni, pogotovo kada se anketa ometa mnoštvo prepreka.

Izdaju se modeli s promjenjivom množinom (pancratski). Stupanj povećanja u njima varira ručno, poput fotografskih leća. No, u vezi s povećanom složenosti uređaja, oni su skuplji.

Što znači "dalekozor 30x60", ili Razgovarajmo o promjeru leće

Označavanje bilo kojeg dalekozora sadrži veličinu promjera prednje leće svoje leće, koja se daje odmah nakon multipliciteta faktor. Na primjer, što znači "dalekozor 30x60"? Ti se brojevi tumače na ovaj način: 30x - indeks multipliciteta, 60 - veličina promjera leće u mm.

Kvaliteta rezultirajuće slike ovisi o promjeru leće. Osim toga, on određuje protok svjetla prikupljenog objektivom dalekozora - to je širi, veći promjer. Binoculars označeni 6x30, 7x35 ili kao posljednje mjesto 8x42 smatraju univerzalnim za terenske uvjete. Ako namjeravate izvršiti promatranje tijekom dana u prirodi i razmislite o udaljenim predmetima, uzmite uređaj s povećanjem od 8 ili 10 puta i ciljem promjera 30 do 50 mm. Ali u sutonu nisu previše učinkoviti zbog manjeg svjetla koji ulazi u objektiv.

Najbolji dvogled za gledatelje na sportskim događajima mali (džepna verzija) s parametrima oko 8x24, nisu loši za opći plan.

Ako svjetlost nije dovoljna

U uvjetima lošeg osvjetljenja (u sumrak ili u zoru) treba preferirati instrument velikog promjera leće ili odustati od mnoštva. Optimalni omjer je 7 × 50 ili 7 × 42.

Zasebna skupina - tzv. Noćni dvogled - aktivni i pasivni uređaji za noćno gledanje. Pasivne leće su opremljene s višeslojnim premazom, eliminirajući odsjaj. Koriste se u prisutnosti minimalnog osvjetljenja (na primjer, mjesečina). Aktivni uređaji također rade u potpunoj mraku, budući da se u njima koristi infracrveno zračenje. Umjesto njih - ovisnost o izvoru napajanja.

Ljubitelji proučavanja kozmičkih objekata (na primjer, razmotriti olakšanje površine Mjeseca) trebaju dalekozor vrlo snažan, s povećanjem od barem 20 puta. Za detaljnije upoznavanje s noćnim nebom, astronom amatera je bolje uzeti teleskop, koji u ovom slučaju neće zamijeniti ni najbolji dalekozor.

Koji je kut gledanja?

Kut gledanja (ili njegovo polje) još je jedna važna karakteristika. Ova vrijednost u stupnjevima označava širinu pokrivenosti. Taj se parametar obrnuto odnosi na povećanje - snažni dalekozori imaju mali "kut gledanja".

Dalekozori s velikim kutom gledanja nazivaju se širokokutni (ili široki). Oni su prikladni za uzimanje u planinama za bolju navigaciju u svemiru.

Često, ovaj pokazatelj ne izražava se u stupnjevitom kutu već po širini segmenta ili prostora koji se može vidjeti standardnim rasponom od 1000 m.

Ostale značajke dalekozora

Promjer izlaznog učenika naziva se kvocijentom od podjele promjera učenika ulaza veličinom mnoštva. To jest, s dalekozorom s oznakom od 6 × 30, ta je brojka 5. Optimalni broj u ovom slučaju je oko 7 mm (veličina ljudskog učenika).

Što znači "dalekozor 30x60" u ovom slučaju? Činjenica da je veličina izlaznog učenika na takvoj oznaci jednaka 2. Takav dvogled će odgovarati ne previše dugom nadzoru pri dobrom osvjetljenju, a zatim u oči postoji umor i preopterećenje. Ako osvjetljenje ostavlja mnogo želja, ili dugoročno promatranje, taj pokazatelj treba biti najmanje 5, a bolje 7 ili više.

Drugi parametar - otvor "kontrolira" svjetlinu slike. To je - izravno u odnosu na promjer izlaznog učenika. Sažetak broj, koji ga karakterizira, jednak je kvadranu promjera. Pod smanjenim osvjetljenjem poželjno je da taj indeks bude najmanje 25.

Sljedeći je koncept fokusiran. Budući da je središnji, to je univerzalni alat za brzo fokusiranje. Njegov regulator nalazi se u blizini zgloba koji povezuje cijevi. Naočale za nošenje poželjno je imati dvogled s dioptrijskim podešavanjem.

Što je još važnije

Druge, a ne globalne značajke dalekozora ipak igraju značajnu ulogu pri odabiru. Dubina polja je vrijednost segmenta prema objektu promatranja, na kojem ne morate mijenjati prilagođeni fokus. To je niža, veća je mnoštvo uređaja.

Binoclus je inherentan ljudskom oku, svojstvo stereoskopije (binokularnosti), što omogućuje promatranje objekata u volumenu i perspektivi. To ima prednost nad monokularnim ili teleskopom. No, ova kvaliteta, korisna na terenu, otežava druge slučajeve. Stoga, primjerice, u kazališnom dvogledu se drži na minimumu.

S optičkim sustavima dvogled može biti lentikularna (kazališna, galileanska) i prizmatska (ili polja). Na prvom - dobrom otvoru, izravnoj slici, malom povećanju i uskom vidnom polju. Drugo, koriste se prizmi koji pretvaraju obrnutu sliku, dobivenu iz cilja, u poznato. To smanjuje duljinu dalekozora i povećava kut gledanja.

Koeficijent prozirnosti odnosi se na sposobnost uređaja da prenosi svjetlosne zrake, izražene u frakcijama. Na primjer, s gubitkom od 40% svjetlosti, taj je faktor 0.6. Njegova maksimalna vrijednost je jedna.

Što je slučaj dvogleda

Njegova glavna vrlina je snaga. Otporne na udarce dobivene su gumiranim tijelom, a zahvaljujući tome postiže se i pouzdanost kada se drži u rukama i otpornost na vlažnost u vlažnom vremenu.

Moderni vodootporni dvogled su tako čvrsto da mogu neko vrijeme ostati pod vodom na dubini do 5 metara bez štete. Objektivi se štite od zamagljivanja, puni prostor između njih s dušikom. Ove kvalitete su važne za turiste, lovce, naturaliste. Dalekozori s daljinskim tražilom će biti korisni za istraživača, uređaj s mekim mat površinom - životinje koje promatraju amaterske.

Određene nestandardne funkcije pojedinih uređaja kao što su stabilizator slike, tražilo laserskog područja ili ugrađeni kompas značajno povećavaju troškove dalekozora i dobrodošli su samo kada je to potrebno. Odlučite se sami - stoga vam je potrebna, primjerice, dvogled s daljinskim tražilom, spremni ste preplatiti za ovu opciju.

Related news

  • What should be a quality car polishing machine
  • Registration of the country plot: the need dictates time
  • Reconstruction of the events of 2013-2014. in Ukraine
  • Common lumbago - spring miracle
  • Dog power
  • Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora Što znači 30x60 binokularni Kako odrediti višestrukost dalekozora